Масата е мебел, която служи за поставяне на различни предмети при отдих, хранене, писмена, домакинска или техническа работа.

Използва се за обзавеждане на: жилищни помещения(кухни, трапезарии, дневни, кабинети, детски и младежки стаи); административни помещения(кабинети, канцеларии, заседателни зали); учебни сгради; детски градини; библиотеки; магазини; заведения за обществено хранене(сладкарници,закусвални,ресторанти,столови); хотели; лаборатории; работилници и др. Освен в интериора масите се използват за обзавеждане и на открити пространства.

 Предназначение, форма, конструкция и вид на материала при масите

 1. В зависимост от функционалното им предназначение масите се делят на: маси за домакинска дейност; маси за писмена работа; маси за хранене; чертожни маси; маси за заседания; маси за машинопис; маси за разполагане на компютърна апаратура; маси за техническа дейност(дърводелски,шлосерски тезгях, лабораторен плот); маси за търговия(щандове); детски маси; тоалетни маси; маси за поставяне на аудио-визуална апаратура; ниски маси към групата за отдих и разговори; маси за сервиране и т.н. Те могат да изпълняват и повече от една функция. При нужда разтегателните маси предоставят по-голяма площ за хранене. Сгъваемите маси освобождават свободна площ. Масите с възможност за регулиране на височината на плота се използват за хранене или като ниска маса и т.н.

 2. В зависимост от формата на работната им повърхност масите биват: квадратни,правоъгълни,кръгли,елипсовидни,трапецовидни,секторни,с начупена многостранна или вълнообразна форма и др., а според тяхната подвижност – неподвижни,подвижни и лекоподвижни.

 3. В зависимост от вида на конструкцията, която носи плота, масите биват с централен крак, стъпващи на 3 или 4 крака, с рамкова или плочеста носеща част и други смесени конструкции.

 4. Според материала, от който са изработени, се различават маси от: дървесина и дървесни материали; недървесни материали(метал,пластмаса,стъкло,камък и керамика); комбинация от различни материали(дървесина и метал, дървесина и пластмаса, дървесина и стъкло, дървесина и мрамор, от пластмаса и стъкло).

Много оригинални конструкции се постигат от слоеста дървесина или от витослепени детайли.

Конструкция на масите – масите имат решетъчна конструкция и се състоят от един или повече работни плотове. Работните плотове образуват работната повърхнина на масата. Изработват се от плочи, а в специални случаи – рамка с пълнеж от стъкло или мрамор. В конструктивно отношение масите имат две разновидности:

 • Първата е, когато плотът е свързан неподвижно с носещия скелет;

 • Масите с подвижен плот – подвижният плот стъпва свободно върху носещата част, състояща се от една, две или повече стойки. За предотвратяване приплъзването на плота спрямо стойките се използват гумени ленти, тампони, вендузи и др.

При разтегателните, сгъваемите и регулируемите по височина маси се предвиждат нужните трансформиращи устройства.

Масите за чертане трябва да бъдат приспособени за наклоняване на плота.

При обществените интериорни пространства намират приложение комбиниращите се маси на модулен принцип. Тези маси имат различни размери и форми, които при взаимно съчетаване образуват разнообразни конфигурации.

Модулният принцип се прилага при обзавеждането на канцеларски помещения, заседателни зали, информационни бюра и др.

За обзавеждане на кафенета, сладкарници и барове могат да се предвидят по-малки габарити на плота, тъй като там липсва процесът на хранене, а, от друга страна, търговската площ се уплътнява с повече места.

Магазин Вилаз предлага следните маси и на промоция на комплект маса правоъгълна + 4 стола с размери: 110х75х70 см.; различни цветове; на цена от 154.00 лв./к-т; Промоция!

 • Холна маса – 100х60х45 см.; стъклен плот; 59.90 лв.

 • Холна маса – 120х60х45 см.; олива/астра; 64.90 лв.

 

 • Маса разтегателна – орех;бук, 120/80+30/75 см.; 124.00 лв.

 • Маса с повдигащ механизъм – разтегателна; 125-164/65; H 60-72; кестен, елша, орех; 269.00 лв.

 • Маса сгъваема – 22.99 лв.

 • Маса холна „Полина“; цвят – бук/бяло; 89.90 лв

 • Маса холна „Тони“ с повдигащ механизъм; цвят – кестен; р-ри: 125/164 – разтегателен; ширина – 65/h-60/72 повдигащ; 269.00 лв. – Промоция!

 • Маса „Нина“ бук; р-ри: 80/120-30; 124.00 лв. – Промоция!

 • Маса холна „Анна“ метал/стъкло; 79.99 лв.

 • Маса трапезна „Елвира“ р-ри: 120/30/80/75; 218.00 лв.

 • Маса трапезна „Лилия“ р-ри: 130/85/70; 158.00 лв.

 • Маса трапезна „Салвадор“ – 64.90 лв. – Промоция!

 

              За да прочетете още публикаций във vilazmebeli.com, посетете ни на vilazmebeli.com/блог

 

 

Прекратяване на абонамента