Скриновете в миналото са известни като кухненски салони или шкаф за посуда. В Западна Европа скриновете основно са се използвали за прибирането на посуда. В кухните са стояли по-евтините сервизи, които са били за ежедневно ползване, а в големите холни стаи са се помещавали скъпи мебели с гравюри, в които по-богатите са помествали своите сребърни и златни комплекти от чинии, чаши и различни видове купи.

 

При появата на първите скринове, основната употреба е била в кухнята,  където готвачите са обработвали месо и всякакви видове продукти. Скринът е имал голям тезгях върху, който са се приготвяли ястията за богатите господари. По тях е имало множество чекмеджета, в които да се прибират всички нужни готварски инструменти и прибори.

През годините скрина започва да еволюира и се превръща в мебел, която се използва повече за показ, отколкото за някаква работна дейност. През 19 век в Уелс скъпите керамични чинии и вази се помещават в красиви и големи скринове, които са специално предназначени именно с тази цел. 

Скриновете в наши дни

Кухненски скрин – тези кухненски скринове, които са се срещали в миналото все по-рядко намират приложение в новите модерни кухни, които интериорните дизайнер предлагат на своите клиенти. През 90-те бяха характерни тези от дърво, които бяха с големи стъкла, а зад тях се поставяха всички чаши и чинии. В днешни време всичко се прави, така че да бъде скрито. Кухненските скринове са с големи дървени или ПДЧ врати, зад които стои прибрана посудата. Иновативните модели включват механизми, които позволяват различни отваряне на вратите (отдолу-нагоре);

Скрин за спалня – скринът за спалня е малко по-различен, той е с чекмеджета, в които се прибират дрехите, спалното бельо и ежедневни аксесоари. Най-отгоре има плот, на който се поставят всякакви дамски или мъжки принадлежности. Старите скринове се наричаха тоалетки, те включваха и големи огледала. Там жените определено могат да прекарват с часове. В наши дни също се предлагат по-нови модели, но по-рядко се срещат. Огледалата се поставят над тях на стената.

Прекратяване на абонамента