Масата е мебел, която служи за поставяне на различни предмети при отдих, хранене, писмена, домакинска или техническа работа.

Използва се за обзавеждане на: жилищни помещения(кухни, трапезарии, дневни, кабинети, детски и младежки стаи); административни помещения(кабинети, канцеларии, заседателни зали); учебни сгради; детски градини; библиотеки; магазини; заведения за обществено хранене(сладкарници,закусвални,ресторанти,столови); хотели; лаборатории; работилници и др. Освен в интериора масите се използват за обзавеждане и на открити пространства.

Според функционалното им предназначение мебелите за седене се класифицират на: табуретки, бар-столове, столове(за работа, за хранене, детски столове-редици), кресла за почивка, канапета, дивани и пейки. Всеки един от тези видове има строго определено предназначение. В зависимост от търсения характер на интериорната композиция се определят формата и материалът на мебелите за седене. Според конструкцията и подвижността мебелите за седене са: неразглобяеми, разглобяеми, неподвижни, подвижни, лекоподвижни(на колела), сгъваеми, регулируеми(с променливи функционални размери) и люлеещи се.

Обзавеждането е изкуство

За да бъде жилището добре обзаведено, е необходимо да бъде направен добър избор на мебели и на всички останали вещи. Важно е интериорът правилно да бъде аранжиран, което се извършва на базата на няколко принципа: хармония, единство, красота. За да се постигне един приятен интериор, трябва да се създаде хармония и съответствие между трите основни елемента – пространство, мебели и картини. 

Аранжиране на предмети на изкуството – произведенията на изкуството са неделима част от интериорната композиция. Взаимодействието между архитектурата и произведенията на изкуството(живопис, графика, скулптура) се нарича голям синтез. В жилището намират място много от живописните творби, изпълнени от акварел или масло. Подборът на живописните творби обикновено зависи от функционалното предназначение на помещението.

В съвременното жилище картините трябва да се поставят с чувство за мярка и вкус, без да се прекалява. В дневната, която се характеризира с многообразието на своите функции, стоят добре картини с всестранна тематика. Тя сияе чрез свежестта на пейзажите, изглежда по-радостна с усмивката на някой портрет, става по-сдържана и сериозна от картините със социално-етични теми.

Малката пластика е една от първите прояви на древния човек. Като самостоятелен жанр размерът на творбите достига до 400 mm. Предимство на малката пластика е, че творбите могат да се разгледат отблизо и да се поставят на различни места – маса, шкаф, рафт, заедно с декоративни съдове и т.н. Пластиките могат да бъдат изработени от бронз, керамика, дърво, стъкло, метали и т.н. Жанровете керамично пано и свободностоящата керамична пластика се доближават до изящните изкуства. Керамичното пано освен пластиката има и способността да носи цвят, текстура и да има живописни качества.

 

Прекратяване на абонамента